Naar het projekten-overzicht

Klik voor meer foto's  


PALAMANER,
Emmausdorp en de polikliniek in Helena's Convent

Twee kilometer buiten Palamaner ligt een kleine nederzetting, gebouwd in de zeventiger jaren door het Zwitserse  Emmaus  met hulp van de regering. Er wonen 30 gezinnen met in ieder gezin minstens één leprapatiënt. Er wonen ook enkele blinden en andere hulpbehoevenden. In 1996 zijn de huisjes met donaties vanuit Nederland onder supervisie van John Houtbraken opgeknapt en van een toilet voorzien. Suryodaya zorgt nog steeds voor het onderhoud. De mensen kunnen er gratis wonen.

Fer van der Reijken en Wim Pot bezochten het Emmausdorp en de medische post in 2010In dit dorp krijgen alle leprapatiënten één maaltijd per dag. Zij krijgen ook de noodzakelijke medicijnen. Voor het overige moeten ze voor zichzelf zorgen. Sommigen verzamelen plastic of hout  voor de verkoop, anderen bedelen. Er is ook een man die als straatmuzikant de kost verdient.  Vanwege de goede medische begeleiding van de ouders heeft geen enkel kind lepra en gaan ze allemaal gewoon naar school.  

Zuster Elsy, een verpleegster uit het Helena's Convent in Palamaner draagt zorg voor dit dorp. Zij of haar assistent JesuRaj komt dagelijks langs. Zij verleent medische hulp, verstrekt medicijnen en controleert de maaltijdvoorziening. Als er ernstig zieken zijn zorgt zij ervoor dat die worden opgenomen in het Emmaus-ziekenhuis, zeven kilometer verderop. Er zijn daar bijna altijd wel een paar patiënten uit het dorp. Door onze bemiddeling heeft Elsy een riksja. Nu kan ze zich gemakkelijk bewegen en de zieken vervoeren.

De orde van zuster Elsy is van oorsprong Italiaans. Ze heeft een klein klooster in Palamaner, naast de nieuwe parochiekerk. Het klooster is gebouwd in en rond de oude kerk die stamt uit 1870. Er wonen drie zusters. Twee daarvan werken in het onderwijs. Zuster Elsy zorgt voor het Emmaus-dorp, voor het dorpshuis in Neerlagunta en heeft in het klooster in Palamaner een kleine medische post. Daarheen komen dagelijks mensen met klachten voor (bijna) gratis hulp. Elke dag komen er ook zes tot tien leprapatiënten om te eten. Deze mensen zijn veelal dakloos en slapen in het busstation, aan de andere kant van de straat. De riksja van Zuster Elsy

In 2007 werden in het dorp vijf extra huizen gebouwd. Suryodaya maakte deze uitbreiding mogelijk dankzij een extra sponsor. Naast deze 5 huizen voor leprapatiënten werden er nog vier gerealiseerd elders in Palamaner. Ze waren bestemd voor een weduwe met een gehandicapt kind, voor een kreupele man met een geestelijk verwarde vrouw, voor een zeer arme familie waarvan het huis was ingestort en voor een alleenstaande man voor wie geen plaats meer was bij zijn familie.
Tijdens zijn werkbezoek in oktober van 2008 heeft onze penningmeester ook de nieuwe huizen bezocht. Het zijn degelijk gebouwde, basale eenkamerwoningen, met een buitenkeukentje en een toilet met gezamenlijke septic tank. Een zegen voor de mensen die gewend waren in hutten te wonen.
De nieuwe huizen die in 2007 werden gebouwd.Emmausdorp is oorspronkelijk gebouwd om melaatse mensen die nergens terecht konden een menswaardig bestaan te kunnen bieden. Een belangrijk doel was ook hun kinderen de kans te geven op een normaal bestaan. Melaatsheid is in India momenteel nagenoeg onder controle. Er komen nog wel nieuwe gevallen bij, maar het probleem is beheersbaar geworden. Preventie is nu het belangrijkst. Dit is een taak voor de overheid. Het Emmausdorp vangt nog een aantal "oude" gevallen op. De kinderen daarvan zijn gezond, gaan naar school en kunnen weer een normaal leven leiden. Eigenlijk is het Emmausdorp op weg langzaam een gewoon onderdeel te worden van het ernaast gelegen "snake-village". De overheid heeft gezorgd voor een betonnen straat en er zijn percelen gereserveerd voor nieuwe woningen. Dat is een goede ontwikkeling. Voor ons kan het betekenen dat we ons in de toekomst kunnen beperken tot het ondersteunen van de melaatse mensen die er nu nog wonen. Er zullen er niet veel meer bijkomen, gelukkig. Zo kan het oudste Suryodaya-project (avant la lettre) dat nog stamt uit de tijd dat Arogyamma & John in het Emmaus-Swiss leprosy hospital werkten (1980-1981) mogelijk langzaam tot een natuurlijk einde komen. Ook in  2011 verleende Suryodaya weer steun aan de bewoners van het dorp.